בשנה שעברה עשינו טיול מדהים בסלובאקיה. מדינה מזרח אירופאית זו פחות מוכרת משום מה לישראלים, לעומת שכנתה צ'כיה למשל, וחבל שכך. מדינה יפייפיה, את רוב השטח שלה תופסים יערות בלי סוף, בצפונה שוכנים הרי טטרה מושלגים, בדרומה ישנן המון מערות מרהיבות ביופיין. מצודות עתיקות, נחלים ומגוון מסלולי הליכה ועוד ועוד, קיצר מומלץ בחום.
המטבח הסלובקי דומה מאוד לצ'כי, עם השפעות של המטבח האוסטרי והגרמני (היתה חלק מהאימפריה בזמנו) - אוכל פשוט, משביע, לא מתחכם אך טעים מאוד מאוד. כל ארוחה בסלובקיה פתחנו במרק שום מקומי - קערה לא גדולה של המרק בתחילת הארוחה מחממת, פותחת תיאבון ולא משביעה אלא משאירה מקום לעוד מנות נדיבות בהמשך.
השבוע נתקלתי בשוק בשום צעיר, הירק המדהים זה בא לביקור אביבי קצר והחלטתי שאני חייב לשלב אותו באיזו שהיא מנה... ומיד נזכרתי במרק הסלובאקי המאלף. לדעתי, שום צעיר מאוד מתאים למרק זה, הוא ארומטי מאוד והרבה פחות חריף מהשום הרגיל.
מרכיבים:
1.5-2 ליטר ציר עוף (שומרי כשרות יכולים להחליף בציר ירקות)
1 ראש שום צעיר (או 6 שיני שום רגיל)
1 בצל בינוני חתוך לקוביות קטנות
3 תפוחי אדמה בינוניים קלופים חתוכים לקוביות
50 גרם חמאה
200 גרם חלב
3 כפות שמנת מתוקה
1 חלמון ביצה
מלח, פלפל שחור, מעט אגוז מוסקט טחון
ממיסים את החמאה בסיר בינוני, מוסיפים את הבצל ומאדים אותו עד שנהיה שקוף. מפרידים את השום לשיניים, חותכים בגסות ומוסיפים לבצל לזמן קצר מאוד, אסור שהשום יישרף. מוסיפים את תפוחי האדמה, מוסיפים מעט מלח ופלפל שחור, מטגנים כדקה ומכסים עם הציר. שמים על אש בינונית, מביאים לרתיחה ומבשלים עד לריכוך מלא של התפו"א.
מסננים את הציר לסיר אחר, מחזירים מהמסננת את תפוחי האדמה, הבצל והשום לסיר וטוחנים עם בלנדר מוט. מוסיפים את הציר בחזרה לסיר. בקערה קטנה מערבבים את החלמון עם החלב, טוחנים לתוכו מעט אגוז מוסקט ושופכים בעדינות למרק. מביאים לרתיחה ומכבים. מוסיפים שמנת מתוקה ומערבבים.
מגישים עם קרוטונים ומעט פטרוזיליה או עירית קצוצה.
אני מכין קרוטונים בבית בקלות - חותך פרוסת לחם לקוביות ומקפיץ כמה דקות על מחבת חמה עם מעט שמן זית. מהיר וטעים
תודה, מהמאכלים האהובים עלינו בסלובקיה.
השבמחק